fbpx

Utflyktsmål nära Grebbestad

Under din semester på svenska västkusten finns det massa med härliga utflyktsmål och sevärdheter. Vill du ha inspiration får du mer än gärna fråga oss. Vi är experter på Bohuslän och omgivningarna kring Bohuslän och Grebbestad.

Välkommen till, vad många anser vara, Sveriges framsida. Här bjuds du på saltstänkta bad, härliga stunder på klipporna, kulinariska matupplevelser och en magisk natur.

Vi på Tanums Gestgifveri vet att vi erbjuder ett bekvämt och genuint boende och mat i högsta klass men vi vet också att det krävs lite till för att göra semesterresan komplett.

Därför har vi sammanställt några utflyktsmål och sevärdheter som vi tycker att ni ska spana in när ni bor hos oss.

Tjurpannans naturreservat – en mäktig upplevelse på västkusten

Tjurpannans Naturreservat, beläget strax utanför Grebbestad, är en av de mest imponerande naturupplevelserna på västkusten. Reservatet erbjuder en dramatisk kustlinje med robusta klippor som störtar ner i det öppna havet. Här kan besökare njuta av storslagna vyer, särskilt vid solnedgången när himlen färgas i varma nyanser av orange och rosa.

Vandring är en populär aktivitet med välmarkerade stigar som tar dig genom varierande terräng. För de äventyrslystna finns möjligheten att klättra på klipporna eller ta ett dopp i det klara, kalla vattnet. Området är också hem för en mängd olika fågelarter vilket gör det till en utmärkt plats för fågelskådning. Packa en picknick och slå dig ner på en av de många klipphällarna för att njuta av naturens skönhet och tystnad.

Läs mer om Tjurpannans naturreservat

Vitlycke museum – vandra genom historien

Vitlycke Museum är en historisk pärla nära Grebbestad som tar dig tillbaka till bronsåldern. Här kan du utforska fascinerande hällristningar som är flera tusen år gamla. Museet erbjuder guidade turer som ger djupgående insikter om dessa forntida konstverk och människorna som skapade dem. 

Förutom hällristningarna har museet en interaktiv utställning där besökare kan prova på bronsåldersaktiviteter såsom bågskytte och brödbakning över öppen eld. Detta gör Vitlycke till en utmärkt utflykt för både barn och vuxna. Museet har även en trevlig kafeteria och en butik som säljer kopior av hällristningar och andra historiskt inspirerade souvenirer.

Läs mer om Vitlycke museum

Grebbestads hamn – hjärtat för turismen på västkusten

Grebbestads Hamn är hjärtat av denna charmiga kuststad. Hamnen är en livlig mötesplats där lokalbefolkning och besökare samlas för att njuta av den maritima atmosfären. Här kan du strosa längs kajerna, titta på fiskebåtarna som lägger till och kanske köpa nyfångad fisk direkt från båtarna.

Grebbestad är känt för sina ostron och du hittar flera restauranger och caféer vid hamnen som serverar färska skaldjur och andra delikatesser. Under sommarmånaderna är hamnen extra livlig med marknader, musikuppträdanden och andra evenemang.

För den som är intresserad av båtliv finns möjligheter att hyra båt eller följa med på en guidad tur för att utforska den vackra skärgården utanför Grebbestad. Hamnen är också en bra utgångspunkt för en promenad genom den pittoreska stadskärnan med sina trähus och små butiker.

Fjällbacka – en kort båtresa från Grebbestad

Fjällbacka, bara en kort tripp från Grebbestad, är en annan pittoresk kustby som lockar besökare med sin skönhet och charm. Denna lilla by är kanske mest känd som hemvist för deckarförfattaren Camilla Läckberg och många av hennes böcker utspelar sig här.

En av höjdpunkterna i Fjällbacka är Kungsklyftan. En dramatisk ravin som användes som inspelningsplats i filmen ”Ronja Rövardotter”. En vandring uppför Kungsklyftan och vidare till toppen av Vetteberget belönar dig med en fantastisk utsikt över byn och skärgården.

Fjällbacka har också en vacker hamn med restauranger som serverar utsökt mat med fokus på lokala råvaror. För den som är intresserad av historia finns det möjlighet att besöka Ingrid Bergmans torg, uppkallat efter den berömda skådespelerskan som tillbringade många somrar här. Fjällbacka erbjuder också små butiker och gallerier där du kan hitta unika konsthantverk och lokala produkter.

Väderöarna – koppla av långt västerut

Väderöarna är en skärgård belägen utanför Grebbestad och är en av de mest spektakulära destinationerna på västkusten. För att komma hit tar du en båt från Grebbestad. En resa som i sig är en upplevelse med fantastisk utsikt över kustlandskapet.

Väderöarna erbjuder en unik naturupplevelse med sina karga klippor, rika fågelliv och kristallklara vatten. Här kan du vandra längs de markerade lederna, njuta av en picknick med havsutsikt eller utforska de små öarna med kajak.

Under sommaren är vattnet perfekt för snorkling och dykning där du kan upptäcka det marina livet som gömmer sig under ytan. Väderöarna har också ett charmigt pensionat och restaurang som serverar lokal mat vilket gör det till en perfekt plats för en avkopplande helg eller dagstur från Grebbestad.

Läs mer om Väderöarna

Kosterhavets nationalpark – guidade turer eller snorkling i världsklass

Kosterhavets Nationalpark är Sveriges första marina nationalpark och ligger en kort båttur från Grebbestad. Nationalparken omfattar en unik marin miljö med över 200 olika marina arter, många av dem unika för området. Parken är ett paradis för snorklare och dykare som vill utforska det rika undervattenslivet.

Det finns också möjlighet att följa med på guidade båtturer som tar dig runt de vackra Kosteröarna där du kan uppleva den orörda naturen och kanske få syn på sälar och sjöfåglar. För vandrare finns det flera leder som slingrar sig genom den varierade terrängen på öarna, från sandstränder till klippiga kuster.

Nationalparken erbjuder också utmärkta möjligheter för kajakpaddling, fiske och fågelskådning. På Nordkoster och Sydkoster finns det flera små restauranger och kaféer där du kan njuta av lokalt producerad mat och dryck efter en dag av äventyr.

Läs mer om Kosterhavets nationalpark

Havets hus – när du vill titta på större djur från havet än den lilla strandkrabban

Havets Hus, beläget i Lysekil strax söder om Grebbestad, är ett marint akvarium som ger besökare en fascinerande inblick i livet under ytan i Skagerrak. Här kan du se en mängd olika marina arter från små kräftdjur till majestätiska hajar.

Akvariet är designat för att efterlikna den naturliga miljön i det omgivande havet och har flera stora tankar som rymmer allt från färgglada fiskar till sjöstjärnor och maneter. Havets Hus erbjuder också interaktiva utställningar och pedagogiska program som är både underhållande och informativa.

För barn finns det särskilda aktiviteter som att klappa små havsdjur i klappakvariet och delta i spännande skattjakter. Efter ditt besök kan du njuta av en måltid i akvariets restaurang som har panoramautsikt över havet eller ta en promenad längs den vackra kustlinjen i Lysekil.

Läs mer om Havets hus

Nordens Ark – hälsa på i de utrotningshotade djurens värld

Nordens Ark är en djurpark och avelsanläggning belägen en kort bilresa från Grebbestad. Denna unika park är dedikerad till att bevara hotade arter och erbjuder en fantastisk upplevelse för hela familjen. Här kan du se allt från majestätiska rovdjur som tigrar och snöleoparder till mer sällsynta arter som den svenska fjällräven och amurleoparden.

Parken är uppdelad i olika zoner som representerar olika delar av världen och varje område är noggrant utformat för att efterlikna djurens naturliga livsmiljö. Nordens Ark erbjuder också interaktiva utställningar och utbildningsprogram som ger besökare en djupare förståelse för bevarande och djurens ekologi.

För barn finns det särskilda aktiviteter och lekplatser samt möjligheten att delta i djurvårdskurser. Parken har även en restaurang och en souvenirbutik där du kan köpa ekologiska och rättvisemärkta produkter.

Läs mer om Nordens Ark

Shopping i Grebbestad

Shopping i Grebbestad erbjuder en härlig blandning av små butiker och specialaffärer som ger en unik och personlig shoppingupplevelse. Stadens centrum är fullt av charmiga butiker som säljer allt från lokalt hantverk och konst till mode och inredning.

Här kan du hitta unika smycken, handgjorda textilier och bohuslänska souvenirer som påminner om din tid i denna vackra kuststad. Grebbestad har också flera livsmedelsbutiker där du kan köpa lokala delikatesser, inklusive färska skaldjur, hemgjorda marmelader och andra specialiteter. Om du letar efter något speciellt är marknaderna och loppisarna i Grebbestad ett måste där du kan fynda allt från antikviteter till moderna designföremål.

För en komplett shoppingupplevelse, besök någon av stadens mysiga kaféer eller restauranger för en paus och njut av den avslappnade atmosfären som Grebbestad har att erbjuda. Shopping här är inte bara en aktivitet, utan en upplevelse i sig, där varje besök i en butik blir ett tillfälle att upptäcka något nytt och spännande.

…eller shoppa loss utanför Grebbestad

För den som vill utforska shoppingmöjligheterna utanför Grebbestad finns det flera charmiga platser och unika butiker i närliggande områden. En kort bilresa tar dig till några av västkustens mest intressanta shoppingdestinationer.

Tanum shoppingcenter

Bara några kilometer från Grebbestad ligger Tanumshede som är känt för sitt shoppingcenter Tanum Shoppingcenter. Här hittar du ett brett utbud av butiker, inklusive mode, heminredning, sportartiklar och mycket mer.

Shoppingcentret erbjuder både välkända kedjor och mindre lokala butiker, vilket gör det till en perfekt plats för att hitta allt du behöver på ett och samma ställe.

Det finns också flera restauranger och kaféer där du kan ta en paus och njuta av en god måltid eller fika.

Shopping nära Norge

Strömstad, beläget norr om Grebbestad, erbjuder en livlig shoppingmiljö med en mix av internationella kedjor och lokala specialbutiker. Staden är känd för sina taxfree-butiker vilket gör den till en populär destination för besökare som letar efter bra erbjudanden.

Strömstad har också ett stort utbud av restauranger och kaféer där du kan koppla av efter en dag av shopping. Missa inte Strömstads gästhamn, där du kan njuta av en vacker utsikt över havet och kanske hitta några marina souvenirer.

Dagstur till Lysekil

Lysekil, beläget söder om Grebbestad, är en större stad med ett omfattande utbud av butiker. Här kan du hitta allt från mode och elektronik till livsmedel och specialbutiker.

Lysekil är också hem för flera marknader och evenemang där lokala producenter säljer sina varor. Stadens centrala torg är en populär plats för shopping och socialt umgänge.

Efter en dag av shopping kan du ta en promenad längs strandpromenaden och njuta av den vackra utsikten över havet.